Rolada z łososia z musem ze śliwek kalifornijskich

Porcje: 4 porcjeczas przygotowania: 70 min.

Składniki

  • 700 g fileta z łososia
  • Plasterki cytryny
  • Gałązki natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Składniki na mus ze śliwek kalifornijskich
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • Sok z dużej cytryny
  • Skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

DIRECTIONS

W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Filet z łososia umyj, osusz. Zetnij skórę, odetnij dolną część tzw. brzuszek dla wyrównania kształtu. Tak przygotowany filet przecinaj w połowie wysokości, nie dochodząc do końca płatu. W ten sposób powinien powstać prostokątny płat ryby. Na prostokąt z łososia nakładaj równomiernie mus ze śliwek kalifornijskich. Używając dłuższego boku zwiń roladę, usuń nadmiar musu, całość zwiąż w kilku miejscach sznurkiem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny, natkę pietruszki, polej delikatnie oliwą z oliwek. Roladę przełóż do naczynia wysmarowanego oliwą, piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (termoobieg) przez 30-35 minut.

Ta ilość rolady może być: daniem obiadowym na 4 porcje lub przystawką na 8 porcji