Pijane śliwki kalifornijskie w gorzkiej czekoladzie

Porcje: 20 czekoladekczas przygotowania: 30-60 min

Składniki

  • 20 śliwek kalifornijskich (ok. 200 – 250 g)
  • 60 ml whisky, rumu lub innego alkoholu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • skórka otarta z limonki i pomarańczy
  • 2 łyżki cukry trzcinowego
  • 4 łyżki wody

DIRECTIONS

Dzień 1

Śliwki kalifornijskie zalej alkoholem i odstaw na 1 dobę do naciągnięcia alkoholu. W ciągu doby śliwki można kilka razy przemieszać.

Dzień 2

W małym rondelku rozpuść cukier trzcinowy i wodę, doprowadź do zagotowania. Wrzuć skórkę otartą z limonki i pomarańczy, gotuj przez 3 minuty, po czym wyjmuj na papier do pieczenia pojedyncze paski, odstaw do wystygnięcia (skórkę możesz formować w różne kształty, po zastygnięciu będzie dekoracją Twoich czekoladek). Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. W tak przygotowanej masie czekoladowej, maczaj namoczone wcześniej śliwki kalifornijskie (pomocny może być patyczek szaszłykowy) i odkładaj je do stężenia na papier do pieczenia. Śliwki pokryte czekoladą dekoruj przygotowanymi wcześniej paskami skórki z pomarańczy i limonki.