Pieczona perliczka, faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami

czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • 2 perliczki
  • Kilka plastrów wędzonego boczku
  • 200 - 250 g wątróbki drobiowej
  • 150 g śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 mała cebula
  • 8 listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy owsianej
  • Mąka do obtoczenia wątróbki

DIRECTIONS

Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z  zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy. Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Następnie cebulę i śliwki łączymy z kaszą. Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle. Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą. Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki. Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 h. Perliczkę można w trakcie pieczenia kilka razy przewrócić oraz polewać płynem spod pieczenia. Jeśli zbyt mocno zacznie się przypiekać całość można przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.

Autor

Marieta Marecka