Kompot z suszu ze śliwką kalifornijską

Porcje: 2 litryczas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 5-6 goździków
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • 2 litry wody
  • miód - do smaku

DIRECTIONS

Owoce przepłukujemy na sitku. Przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą wraz z przyprawami.

Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i na małym gazie gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut – nie za długo, by owoce zachowały ładny kształt. Następnie dodajemy pokrojone w grube plastry pomarańcze. Studzimy. Kiedy kompot osiągnie temperaturę pokojową doprawiamy go do smaku miodem.

Kompot z suszu podajemy w temperaturze pokojowej lub dobrze schłodzony.