Zabielana grzybowa z lanymi kluseczkami, marynowanymi śliwkami kalifornijskimi i koperkiem

Składniki

  • 2l bulionu grzybowego
  • 2 białe cebule
  • 300g ziemniaków
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 4ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 250g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 250ml wina Marsala
  • 1pęczek świeżego koperku
  • 1kostka masła solonego 3%
  • 80g orzechów laskowych prażonych
  • olej koperkowy

DIRECTIONS

Wino Marsala zagotować i zalać nim przekrojone na pół śliwki, odstawić. Suszone grzyby pokroić w nieregularne paski, a cebulę i czosnek w kostkę. Całość podsmażyć i dodać masło do zrumienienia. Rumiane składniki zalać bulionem grzybowym. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i gotować całość, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, całość zmiksować i doprawić solą. W mikserze połączyć jaja z mąką. Dodać mleko aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Za pomocą przecieraka do lanych kluseczek uformować kluseczki na osolony wrzątek i ugotować. Kluseczki odcedzić i skropić olejem, wymieszać. Koperek porwać na mniejsze gałązki. Do miseczek nałożyć lane kluseczki, dodać odcedzone śliwki i wlać zupę. Na wierzchu położyć sporą ilość gałązek koperku, skropić wierzch olejem koperkowym, posypać prażonymi orzechami laskowymi. Nadmiar zupy przelać do wazy.

Autor

Witek Iwański