Zabielana grzybowa z lanymi kluseczkami, marynowanymi śliwkami kalifornijskimi i koperkiem
Składniki
- 2l bulionu grzybowego
- 2 białe cebule
- 300g ziemniaków
- 100ml oleju słonecznikowego
- 4ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 250g suszonych śliwek kalifornijskich
- 250ml wina Marsala
- 1pęczek świeżego koperku
- 1kostka masła solonego 3%
- 80g orzechów laskowych prażonych
- olej koperkowy
DIRECTIONS
Wino Marsala zagotować i zalać nim przekrojone na pół śliwki, odstawić. Suszone grzyby pokroić w nieregularne paski, a cebulę i czosnek w kostkę. Całość podsmażyć i dodać masło do zrumienienia. Rumiane składniki zalać bulionem grzybowym. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i gotować całość, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, całość zmiksować i doprawić solą. W mikserze połączyć jaja z mąką. Dodać mleko aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Za pomocą przecieraka do lanych kluseczek uformować kluseczki na osolony wrzątek i ugotować. Kluseczki odcedzić i skropić olejem, wymieszać. Koperek porwać na mniejsze gałązki. Do miseczek nałożyć lane kluseczki, dodać odcedzone śliwki i wlać zupę. Na wierzchu położyć sporą ilość gałązek koperku, skropić wierzch olejem koperkowym, posypać prażonymi orzechami laskowymi. Nadmiar zupy przelać do wazy.