Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

Porcje: 9-12 porcjiczas przygotowania: 3 godziny

Składniki

  • Składniki - ciasto
  • 7g drożdży instant
  • 120 ml mleka roślinnego
  • 85 g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
  • Składniki - nadzienie
  • 50 g śliwek kalifornijskich
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 30 g daktyli
  • 30 g suszonych fig
  • 90 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka brandy
  • łyżeczka skórki z cytryny i limonki

DIRECTIONS

Ciasto:

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Nadzienie:

Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy.

Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.

Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.

Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 15-19 minut.

Autor

Candy Company

Autorka Bloga Candy Company – kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/