Przepisy

Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Wegański smalec ze śliwką kalifornijską
  • 00:15
  • 1 słoiczek

Składniki

7 suszonych śliwek kalifornijskich
2 puszki białej fasoli
100ml zimnej wody
2 łyżki sosu sojowego
3 cebule
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
olej
sól
pieprz

Przygotowanie

Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć na niego pokrojoną w kostkę cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu i smaż, aż cebula mocno się zrumieni. Przed dodaniem do reszty składników wyjmij z cebuli listki laurowe i ziele angielskie. Fasolę z dodatkiem wody i sosu sojowego dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane śliwki kalifornijskie oraz usmażoną cebulę. Całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Przepis opracowany przez haps.pl