Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską
Składniki
- 40 g suszonych grzybów, namoczonych w 3 szklankach letniej wody
- 2 kilogramy kiszonej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 1 1/2 gwiazdki anyżu
- Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 2 kilogramy fioletowej kapusty
- 2 kwaśne jabłka
- 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
- 35 suszonych śliwek kalifornijskich
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 50 ml żubrówki
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 15 ziaren pieprzu, lekko rozgniecionych w moździerzu
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 10 goździków
- 6 liści laurowe
- 1 łyżeczka mielonej czarnuszki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
- 1 łyżka cząbru
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
- 2 kg świeżych grzybów shiitake
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego
- 1/4 łyżeczki soli
DIRECTIONS
Kiszoną kapustę posiekać na mniejsze kawałki, czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać dużo oleju. Dodać cebulę oraz anyż i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy oraz 2 litry wody i 2 łyżki soli. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu.
W międzyczasie przygotować grzyby shiitake. Każdego grzyba przekroić na pół, jeśli jest bardzo duży podzielić na cztery części. Grzyby włożyć do dużej miski. W małej szklance połączyć olej, sos sojowy, syrop z agawy i sól. Następnie tak powstały sos wlać do miski z grzybami i delikatnie wymieszać.
Natarte grzyby wysypać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec przez 15 – 20 minut.
Wrócić do przygotowywania bigosu. Czerwoną kapustę poszatkować na mandolinie, jabłka w skórkach zetrzeć na tarce. Namoczone grzyby wyjąć z wody (wody nie wylewać!) i posiekać na mniejsze kawałki. Śliwki kalifornijskie pokroić w grube paski.
Do garnka z podgotowaną kiszoną kapustą dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z wodą z moczenia grzybów, dokładnie wymieszać i gotować przez przynajmniej 4 godziny, w razie potrzeby dodać trochę wody. Gotować przez 5 – 6 godzin, najlepiej smakuje następnego dnia.