Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami

- Preparation time: 00:15
- Servings:
1
Składniki
⅓ szkl. | oleju kokosowego, rozpuszczonego |
3 łyżki | kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu) |
4 łyżki | syropu klonowego |
½ szkl. | śliwek kalifornijskich |
odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky) | |
½ szkl. | migdałów |
½ szkl. | dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców) |
½ łyżeczki | wędzonej ostrej papryki |
1 łyżka | sosu sojowego |
odrobina soli |
Przygotowanie
1.Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia.
2.Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia.
3.W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami.
4.Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały.
5.Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!
Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!
Przepis autorstwa erVegan