Trufle czekoladowo-kokosowe ze śliwką kalifornijską
Porcje: 10czas przygotowania: 40 min.
Składniki
- 200 g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 150 ml wrzącej wody
- 150 g zblanszowanych migdałów
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- szczypta soli morskiej
- 80 g mąki kokosowej
- 4 łyżki dobrej jakości kakao
- posypka:
- 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 85%
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 ml wrzącej wody
- 180 g wiórków kokosowych
DIRECTIONS
Umieść pokrojone suszone śliwki kalifornijskie we wrzącej wodzie i pozostaw do namoczenia. Gdy kalifornijskie suszone śliwki będą stygły, zblenduj blanszowane migdały. Następnie połącz śliwki i migdały. Dodaj olej kokosowy, wanilię i sól i wszystko zmiksuj. Dodaj kakao w proszku i mąkę kokosową i miksuj, aż uzyskasz gładką gęstą pastę. Następnie umieść masę w misce i przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, aby stwardniała przez 1-2 godziny. Wyjmij masę z lodówki i ulep z niej niewielkie kulki.
Umieść olej kokosowy, gotującą się wodę i 200 g czekolady podzielonej na małe kawałki w żaroodpornym naczyniu i umieść nad rondlem z wrzącą wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Rozłóż płatki kokosowe na talerzu. Po roztopieniu masy czekoladowej, użyj szpikulca lub widelca i zanurz każdą kulkę. Następnie obtocz kulkę w wiórkach kokosowych. Włóż gotowe trufle do lodówki, najlepiej na całą noc.