kulki-mocy-trufle
kulki-mocy-trufle

Trufle czekoladowo-kokosowe ze śliwką kalifornijską

Porcje: 10czas przygotowania: 40 min.

Składniki

  • 200 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 150 ml wrzącej wody
  • 150 g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej
  • 80 g mąki kokosowej
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao
  •  
  • posypka:
  • 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady 85%
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 ml wrzącej wody
  • 180 g wiórków kokosowych

DIRECTIONS

Umieść pokrojone suszone śliwki kalifornijskie we wrzącej wodzie i pozostaw do namoczenia. Gdy kalifornijskie suszone śliwki będą stygły, zblenduj blanszowane migdały. Następnie połącz śliwki i migdały. Dodaj olej kokosowy, wanilię i sól i wszystko zmiksuj. Dodaj kakao w proszku i mąkę kokosową i miksuj, aż uzyskasz gładką gęstą pastę. Następnie umieść masę w misce i przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, aby stwardniała przez 1-2 godziny. Wyjmij masę z lodówki i ulep z niej niewielkie kulki.

Umieść olej kokosowy, gotującą się wodę i 200 g czekolady podzielonej na małe kawałki w żaroodpornym naczyniu i umieść nad rondlem z wrzącą wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.  Rozłóż płatki kokosowe na talerzu. Po roztopieniu masy czekoladowej, użyj szpikulca lub widelca i zanurz każdą kulkę. Następnie obtocz kulkę w wiórkach kokosowych. Włóż gotowe trufle do lodówki, najlepiej na całą noc.