Przepisy

Trufle czekoladowo-kokosowe ze śliwką kalifornijską

Trufle czekoladowo-kokosowe ze śliwką kalifornijską
  • 00:40 przygotowanie + 6 godzin chłodzenia
  • 40

Składniki

100g posiekanych śliwek kalifornijskich
150ml wrzącej wody
150g blanszowanych migdałów
2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
kilka kropli ekstraktu z wanilii
szczypta soli
80g mąki kokosowej
4 łyżki ciemnego kakao

Do polewy:

100g gorzkiej czekolady 85%
2 łyżki oleju kokosowego
100ml wrzącej wody
180g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Umieść pokrojone suszone śliwki kalifornijskie we wrzącej wodzie i pozostaw do namoczenia. Gdy kalifornijskie suszone śliwki będą stygły, zblenduj blanszowane migdały. Następnie połącz śliwki i migdały. Dodaj olej kokosowy, wanilię i sól i wszystko zmiksuj. Dodaj kakao w proszku i mąkę kokosową i miksuj, aż uzyskasz gładką gęstą pastę. Następnie umieść masę w misce i przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, aby stwardniała przez 1-2 godziny. Wyjmij masę z lodówki i ulep z niej niewielkie kulki.

Umieść olej kokosowy, gotującą się wodę i 200 g czekolady podzielonej na małe kawałki w żaroodpornym naczyniu i umieść nad rondlem z wrzącą wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.  Rozłóż płatki kokosowe na talerzu. Po roztopieniu masy czekoladowej, użyj szpikulca lub widelca i zanurz każdą kulkę. Następnie obtocz kulkę w wiórkach kokosowych. Włóż gotowe trufle do lodówki, najlepiej na całą noc.