Trufelki ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 200g śliwek kalifornijskich
- 1łyżka łyżka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- skórka i sok z ½ pomarańczy
- 50g pokruszonych pistacji (nie solonych), do obtoczenia trufelek
DIRECTIONS
Do miseczki wkładamy śliwki kalifornijskie, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i sok. Odstawiamy na noc do nasączenia. Prażymy migdały na suchej patelni lub lekko podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170°C ok. 12 min do złotego koloru. Studzimy. Drobno mielimy wystudzone migdały. Śliwki kalifornijskie odsączamy z nadmiaru soku. Wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy miód, kakao, zmielone migdały. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Powstanie dość elastyczna masa, z której formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy uformowane trufelki do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Schłodzone trufelki obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Wykładamy do mini papilotek. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce ok. 5 dni.
Przepis pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.