Tortilla z polędwicą wołową i relish ze śliwek kalifornijskich
Składniki
- 4 tortille pszenne
- 100-150 g śliwek kalifornijskich
- 1 czerwona cebula
- sałata rzymska
- 1 świeża papryka chili
- 1 pęczek kolendry (chętnie ciętej)
- 2 pomidory malinowe (obrane)
- ocet smakowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- dodatki dekoracyjne, zioła, pomidorki koktajlowe itp.
DIRECTIONS
Polędwicę kroimy w cienkie paski, przyprawiamy sosem sojowym i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, śliwki również i mieszamy razem. Dodajemy poszatkowane drobno chili i kolendrę. Pomidory obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko razem doprawiając solą, pieprzem i octem. Tortille podgrzewamy na patelni lekko i odkładamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i krótko na bardzo mocnym ogniu podsmażamy polędwicę ok 2 minut, ciągle mieszając. Tak by tylko lekko się ścięła. Następnie nakładamy porwaną sałatę rzymską, układamy polędwicę i relish ze śliwki kalifornijskiej. Zawijamy i serwujemy.