tortilla-z-poledwica-wolowa-sliwka
tortilla-z-poledwica-wolowa-sliwka

Tortilla z polędwicą wołową i relish ze śliwek kalifornijskich

Składniki

  • 4 tortille pszenne
  • 100-150 g śliwek kalifornijskich
  • 1 czerwona cebula
  • sałata rzymska
  • 1 świeża papryka chili
  • 1 pęczek kolendry (chętnie ciętej)
  • 2 pomidory malinowe (obrane)
  • ocet smakowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • dodatki dekoracyjne, zioła, pomidorki koktajlowe itp.

DIRECTIONS

Polędwicę kroimy w cienkie paski, przyprawiamy sosem sojowym i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, śliwki również i mieszamy razem. Dodajemy poszatkowane drobno chili i kolendrę. Pomidory obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko razem doprawiając solą, pieprzem i octem. Tortille podgrzewamy na patelni lekko i odkładamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i krótko na bardzo mocnym ogniu podsmażamy polędwicę ok 2 minut, ciągle mieszając. Tak by tylko lekko się ścięła. Następnie nakładamy porwaną sałatę rzymską, układamy polędwicę i relish ze śliwki kalifornijskiej. Zawijamy i serwujemy.

Autor

Marieta Marecka