Przepisy

Tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

Tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi
  • 00:60
  • 4

Składniki

Tatar

50dkg śledzi mattiasów
80g śliwek kalifornijskich
2 jajka na twardo
2łyżki oleju lnianego
3łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Konfitura cebulowa

2 duże czerwone cebule
1łyżka oliwy z oliwek
1łyżka cukru trzcinowego
5łyżek octu balsamicznego
1łyżeczka tymianku
sól,pieprz

Przygotowanie

Konfitura cebulowa:
Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny. Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.

Tatar:
Dwie suszone śliwki kalifornijskie zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić. Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno. Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.