Cierpkia z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi
Cierpkia z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi

Cierpkia z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 60g cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

DIRECTIONS

Aby zrobić ciasto włóż miękkie masło, cukier puder i mąkę do miski, dobrze wymieszaj i ugnieć. Dodaj żółtko jaja, wodę i ponownie zagnieć ciasto. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię (jeśli ciasto jest zbyt miękkie włóż do lodówki na 30 minut) i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Wyłóż formę ciastem i włóż do lodówki na jedną godzinę.

Wyjmij formę, połóż na niej papier do pieczenia i nasyp ryżu lub fasoli. Podpiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut, wyjmij papier i umieść ciasto z powrotem w piekarniku na kolejne 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj śliwki i orzechy włoskie w misce i wyłóż na ciasto. Ubij masło i cukier na jednolitą masę. Dodaj zmielone migdały, mąkę, jajka, miód i skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj. Wszystko wymieszaj ze śmietaną i wylej na tartę. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 ° C przez ok. 40 minut.

Udekoruj tartę płatkami migdałów, śliwkami i posyp cukrem pudrem.