Przepisy

Tarta z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi

Tarta z orzechami włoskimi i śliwkami kalifornijskimi

Składniki

Ciato

100g masła
1 żółtko
200g mąki
60g cukru
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie

100g śliwek kalifornisjkich, pokrojonych
100g orzechów włoskich, pokrojonych
50g miękkiego masła
80g cukru pudru
50g mielonych migdałów
25g mąki
3 jajka, ubite
60g miodu
200ml gęstej śmietany
skórka otarta z pomarańczy
25g płatków migdałowych do dekoracji
kilka śliwek kalifornijskich do dekoracji

Przygotowanie

Aby zrobić ciasto włóż miękkie masło, cukier puder i mąkę do miski, dobrze wymieszaj i ugnieć. Dodaj żółtko jaja, wodę i ponownie zagnieć ciasto. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię (jeśli ciasto jest zbyt miękkie włóż do lodówki na 30 minut) i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Wyłóż formę ciastem i włóż do lodówki na jedną godzinę.

Wyjmij formę, połóż na niej papier do pieczenia i nasyp ryżu lub fasoli. Podpiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut, wyjmij papier i umieść ciasto z powrotem w piekarniku na kolejne 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj śliwki i orzechy włoskie w misce i wyłóż na ciasto. Ubij masło i cukier na jednolitą masę. Dodaj zmielone migdały, mąkę, jajka, miód i skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj. Wszystko wymieszaj ze śmietaną i wylej na tartę. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 ° C przez ok. 40 minut.

Udekoruj tartę płatkami migdałów, śliwkami i posyp cukrem pudrem.