Cierpkia z kremem custard i śliwkami kalifornijskimi
Składniki
- gotowe ciasto na tartę
- 2 żółtka
- 65g cukru pudru
- 25g mąki
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 300ml pełnotłustego mleka
DIRECTIONS
Przygotuj krem custard (krem angielski, przypominający polski budyń), mieszając żółtka i cukier w dużej misce, aż uzyskasz gładkość.
Przesiej mąkę i mieszaj, aż będzie wolna od grudek.
W dużym rondlu podgrzej mleko, aż będzie ciepłe (nie dopuść do wrzenia). Zdejmij z ognia i przelej około 1/3 do miski z masą jajeczną. Ubijaj do momentu połączenia.
Wlej masę z powrotem do rondla zawierającego pozostałe mleko i trzepaczką do jajek mieszaj bez przerwy przez 4-5 minut, aż się zagęści i uzyska gładką konsystencję.
Zdejmij masę z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.
Po całkowitym ostudzeniu kremu, równomiernie wlej go na gotową tartę z ciasta kruchego.
Teraz pokrój śliwki na pół i połóż na całej tarcie. Posyp cukrem pudrem i podawaj.