tarta z kremem custard
tarta z kremem custard

Cierpkia z kremem custard i śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • gotowe ciasto na tartę
  • 2 żółtka
  • 65g cukru pudru
  • 25g mąki
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300ml pełnotłustego mleka

DIRECTIONS

Przygotuj krem custard (krem angielski, przypominający polski budyń), mieszając żółtka i cukier w dużej misce, aż uzyskasz gładkość.

Przesiej mąkę i mieszaj, aż będzie wolna od grudek. 

W dużym rondlu podgrzej mleko, aż będzie ciepłe (nie dopuść do wrzenia). Zdejmij z ognia i przelej około 1/3 do miski z masą jajeczną. Ubijaj do momentu połączenia.

Wlej masę z powrotem do rondla zawierającego pozostałe mleko i trzepaczką do jajek mieszaj bez przerwy przez 4-5 minut, aż się zagęści i uzyska gładką konsystencję.

Zdejmij masę z ognia, dodaj ekstrakt z wanilii i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do ostygnięcia.

Po całkowitym ostudzeniu kremu, równomiernie wlej go na gotową tartę z ciasta kruchego.

Teraz pokrój śliwki na pół  i połóż na całej tarcie. Posyp cukrem pudrem i podawaj.