Cierpkia na tortilli z fetą, orzeszkami piniowymi i śliwką kalifornijską
Składniki
- 4 placki tortilli
- 200g jogurtu greckiego bez tłuszczu
- 200g sera feta
- 130g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 30g prażonych orzeszków piniowych
- 5 jajek
- 2 cebule
- sól, pieprz, oregano
DIRECTIONS
Umieść placek tortilli w formie do pieczenia o wysokich bokach. Umieść formę na 10 minut w rozgrzanym piekarniku, aby placki nagrzały się.
W tym czasie wymieszaj jajka, mleko i jogurt. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i odstaw na minutę.
Pokrój suszone śliwki i ser feta oraz umieść je na tortilli. Posyp posiekaną cebulą, a następnie wlej jajeczną masę.
Posyp całość prażonymi orzeszkami piniowymi, a następnie piecze tartę przez 40 minut w temperaturze 160 ° C, aż mieszanina jajek będzie twarda. Udekoruj oregano.