Tagine ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 20 śliwek kalifornijskich
- 4 ząbki czosnku (podprażone na patelni, tak, by dało się je wycisnąć z łupinek)
- 4 małe marchewki (obrane)
- 4 bataty
- 2 małe pietruszki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- ½ szklanki soczewicy
- 1 puszka pomidorów (krojone, bez dodatku koncentratu)
- Garść zielonych oliwek (bez pestek)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: laska cynamonu, sól, pieprz, suszone płatki chili, ziarenka kolendry (zmiażdżone w moździerzu), kumin, imbir w proszku
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki (siekana)
DIRECTIONS
Cebulę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek prażymy na teflonowej patelni, wyciskamy z łupinek. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Na dużej patelni szklimy cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy bataty, soczewicę, oliwki, śliwki kalifornijskie, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, wszystko starannie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: jedną laskę cynamonu (w całości), po łyżeczce: sproszkowanego imbiru, kuminu, zmiażdżonych ziarenek kolendry. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy suszone płatki chili. W zależności od tego, jak ostre dania lubimy, możemy wrzucić kilka lub kilkanaście. Wszystko starannie mieszamy. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godz., co pewien czas mieszając. Przed podaniem obieramy ze skorupek ugotowane na twardo jajka – kroimy w ćwiartki. Prażymy sezam na patelni teflonowej aż będzie złocisty. Siekamy natkę pietruszki. Każda porcja powinna zawierać jedno jajko, wszystko posypujemy pietruszką, sezamem i migdałami.
Przepis autorstwa On Egin Eta Topa, pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.