Przepisy

Tacos z szarpaną wieprzowiną i śliwką kalifornijską

Tacos z szarpaną wieprzowiną i śliwką kalifornijską
  • 05:00
  • 12

Składniki

Wieprzowina

1 kg szynki wieprzowej
10 śliwek kalifornijskich
2 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka kminu
3-4 cebule
0,5 łyżeczki cukru brązowego
sól, czarny pieprz

Tacos

12 tortilli
2 cebule czerwone
1 mango pokrojone w paski
6 śliwek kalifornijskich
gałązki kolendry
truskawki lub granat

Przygotowanie

Mięso umyj, osusz i oczyść z błon.

Składniki marynaty: musztardę, koncentrat pomidorowy, śliwki kalifornijskie, czosnek, kmin, cukier, sól oraz pieprz zmiksuj na jednolitą masę, którą wetrzyj w mięso.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem, na spodzie ułóż pokrojone na ćwiartki cebule, na nich połóż mięso, piecz przez 30 minut po czym zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 3-4 godziny, co jakiś czas podlewając całość sosem z pieczenia. Po zakończeniu pieczenia wyjmij mięso do ostygnięcia, wystudzone mięso wyczesz widelcem lub porwij rękoma i wymieszaj z powstałam sosem.

Mango pokrój w słupki, cebulę w piórka, truskawki i śliwki kalifornijskie posiekaj.

Porcje mięsa nakładaj do tortilli, dodawaj paski mango, czerwoną cebulę, posiekane śliwki i truskawki, na koniec dodaj świeżą kolendrę.