Szaszłyki z krewetek, śliwek kalifornijskich i ananasa

 

 

Porcje: 6czas przygotowania: 40 min.

Składniki

  • Szaszłyki:
  • 12 krewetek, większych
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • ¼ świeżego ananasa
  • 6 patyczków szaszłykowych
  • Marynata:
  • sok z połowy limonki
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • mała papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 łyżka oleju z winogron (lub innego bezzapachowego)
  • szczypta soli

DIRECTIONS

Śliwki kalifornijskie przetnij na pół, ananasa pokrój w większą kostkę. Krewetki delikatnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj składniki marynaty, przełóż do nich krewetki, śliwki kalifornijskie i ananasa, całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 20 minut. Patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na kilka minut. Składniki z marynaty nadziewaj na patyczki szaszłykowe, mieszając je ze sobą. Szaszłyki grilluj po 3 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.