Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 1/2 szkl. sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki płatków chilli
  • 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
  • 20 śliwek kalifornijskich
  • 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie

DIRECTIONS

Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.