Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1łyżka masła
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 1/2szklanki ulubionej posypki

DIRECTIONS

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy masło. W rondelku zagotowujemy śmietankę. Wlewamy śmietankę do miseczki z czekoladą. Czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miseczkę wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby czekolada zgęstniała. Każdą śliwkę obtaczamy w masie czekoladowej. Następnie każdą śliwkę w czekoladzie obtaczamy w posypce. Śliwki układamy na kawałkach folii aluminiowej. Skręcamy brzegi tak, by uzyskać kształt cukierka. Zjadamy tego samego dnia.

Autor

Crust and Dust

Miłośniczka podlaskiej kuchni i kawy. Nałogowa kolekcjonerka książek kucharskich, foremek do pierniczków i pustych słoików, które w odpowiednim czasie zapełnia konfiturami.