Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich

Składniki

  • 2 steki z sezonowanej wołowiny,każdy ok 25-30dkg

DIRECTIONS

Steki wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowujemy glazurę. Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę ze śliwek do naczynia i pozostawiamy na boku. Odmoczone śliwki kalifornijskie przekładamy do blendera, dodajemy 120 ml wody ze śliwek i miksujemy na jednolitą masę.

Do rondelka przelewamy sos sojowy, dodajemy puree ze śliwek, posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, cukier. Całość mieszamy, doprawiamy solą lub pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu, lekko redukując objętość. Ze względu na dodanie puree ze śliwek kalifornijskich, które naturalnie jest gęste powinno nam to zająć nie więcej niż 10-12 minut.

Grilla dobrze rozgrzewamy, mięso układamy na grillu, po 2 minutach przewracamy na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną smarujemy glazurą, po 2 minutach przewracamy stek na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillujemy ją z glazurą przez ok. 1 minutę. Smarujemy glazurą drugą stronę steka i też grillujemy ją przez ok. 1 minutę. Po tym czasie przekładamy steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykrywamy go do tzw. odpoczynku. Tak przygotowany stek powinien być stekiem średnio wysmażonym. Przy steku lekko krwistym należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.

Groszek cukrowy wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą. Zblanszowany groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek,  skrapiamy sokiem z cytryny, lekko dosalamy.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno kroimy. Steki podajemy w całości lub pokrojone w paski, posypane prażonym sezamem.