Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską

Składniki

  • 350g świeżego szpinaku
  • 50g śliwek kalifornijskich
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 150g ciecierzycy z puszki
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy

DIRECTIONS

Szpinak myjemy i suszymy. Pstrąga obieramy ze skóry, usuwamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki i pomidorki przekrajamy na pół. Ciecierzycę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Oliwę z oliwek, miód, ocet winny i musztardę energicznie mieszamy do otrzymania gęstego sosu. Sosem skrapiamy składniki sałatki i wszystko delikatnie mieszamy.

 

Przepis autorstwa Crust&Dust pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Crust and Dust

Miłośniczka podlaskiej kuchni i kawy. Nałogowa kolekcjonerka książek kucharskich, foremek do pierniczków i pustych słoików, które w odpowiednim czasie zapełnia konfiturami.