Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską
Składniki
- 350g świeżego szpinaku
- 50g śliwek kalifornijskich
- 200g pomidorków koktajlowych
- 150g ciecierzycy z puszki
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
DIRECTIONS
Szpinak myjemy i suszymy. Pstrąga obieramy ze skóry, usuwamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki i pomidorki przekrajamy na pół. Ciecierzycę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Oliwę z oliwek, miód, ocet winny i musztardę energicznie mieszamy do otrzymania gęstego sosu. Sosem skrapiamy składniki sałatki i wszystko delikatnie mieszamy.
Przepis autorstwa Crust&Dust pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.