Przepisy

Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską

Sałatka ze szpinakiem, wędzonym pstrągiem i śliwką kalifornijską
  • 00:20
  • 2

Składniki

350g świeżego szpinaku
200g wędzonego pstrąga
50g śliwek kalifornijskich
200g pomidorków koktajlowych
150g ciecierzycy z puszki
⅓ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

Szpinak myjemy i suszymy. Pstrąga obieramy ze skóry, usuwamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Śliwki i pomidorki przekrajamy na pół. Ciecierzycę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Oliwę z oliwek, miód, ocet winny i musztardę energicznie mieszamy do otrzymania gęstego sosu. Sosem skrapiamy składniki sałatki i wszystko delikatnie mieszamy.

 

Przepis autorstwa Crust&Dust pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Crust and Dust
Autor

Crust and Dust

Miłośniczka podlaskiej kuchni i kawy. Nałogowa kolekcjonerka książek kucharskich, foremek do pierniczków i pustych słoików, które w odpowiednim czasie zapełnia konfiturami.