Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem, śliwką kalifornijską na kaszy gryczanej niepalonej

Składniki

  • 2 małe bataty (każdy po ok.200g)
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120g)
  • 2 garści surowego jarmużu
  • 50g sera feta w kostce (4 płaskie łyżki)
  • 1 garść pistacji (15g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki hummusu (30g)
  • Sok z limonki/cytryny
  • Sól gruboziarnista, pieprz, oregano

DIRECTIONS

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie/gotowanie 20 minut

Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni. W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do rana w lodówce. Śliwki kalifornijskie pokrój w małe paseczki i odłóż do lodówki w salaterce. Pistacje posiekaj i zostaw na talerzyku.

 Przygotuj rano

Czas przygotowania: 5 minut

Wymieszaj w misce bataty, kaszę gryczaną, jarmuż i gotowy hummus. Dodaj śliwki kalifornijskie, pistacje oraz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki/cytryny, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sałatkę przełóż do lunchboxów.

 Tip dla mięsożerców: Zamień fetę na paseczki grillowanej piersi z indyka.

Przepis autorstwa dietetyczki Barbary Dąbrowskiej pochodzi z e-booka kulinarnego “Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii“.

Autor

Barbara Dąbrowska

Barbara Dąbrowska