Sałatka z pieczonymi batatami, jarmużem, śliwką kalifornijską na kaszy gryczanej niepalonej
Składniki
- 2 małe bataty (każdy po ok.200g)
- 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120g)
- 2 garści surowego jarmużu
- 50g sera feta w kostce (4 płaskie łyżki)
- 1 garść pistacji (15g)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki hummusu (30g)
- Sok z limonki/cytryny
- Sól gruboziarnista, pieprz, oregano
DIRECTIONS
Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem
Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie/gotowanie 20 minut
Bataty obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piecz około 20 minut na środkowej półce w temp 200 stopni. W czasie pieczenia ugotuj kaszę gryczaną niepaloną na sypko zgodnie z zaleceniami producenta (przeważnie około 20 minut). Ugotowaną kaszę i upieczone bataty przechowuj do rana w lodówce. Śliwki kalifornijskie pokrój w małe paseczki i odłóż do lodówki w salaterce. Pistacje posiekaj i zostaw na talerzyku.
Przygotuj rano
Czas przygotowania: 5 minut
Wymieszaj w misce bataty, kaszę gryczaną, jarmuż i gotowy hummus. Dodaj śliwki kalifornijskie, pistacje oraz ser feta. Całość skrop sokiem z limonki/cytryny, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sałatkę przełóż do lunchboxów.
Tip dla mięsożerców: Zamień fetę na paseczki grillowanej piersi z indyka.
Przepis autorstwa dietetyczki Barbary Dąbrowskiej pochodzi z e-booka kulinarnego “Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii“.