Sałatka marchewkowa ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 1kg cienkich, obranych marchewek
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4łyżeczki cynamonu
  • 1/4łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4łyżeczki soli
  • 1szklanka suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3łyżki posiekanej kolendry
  • 2łyżki prażonych ziaren sezamu

DIRECTIONS

Marchew pokrój w 2,5 centymetrowe słupki. Następnie wrzuć ją do wrzącej, osolonej wody. Gotuj marchew ok. 5 min. aż stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Odcedź. W dużej misce wymieszaj sok z cytryny, olej, paprykę, cynamon, kumin i sól. Dodaj marchew, śliwki kalifornijskie i kolendrę. Wymieszaj całość delikatnie. Przełóż do miski lub rozdziel na talerzach. Wierzch posyp sezamem.