Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską
Porcje: 1czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 5 liści jarmużu (ok. 100 g)
- 8 śliwek kalifornijskich
- ½ pomarańczy
- 1 łyżka ziaren granatu
- 50 g sera pleśniowego np. brie, camembert lub gorgonzola
- kilka orzechów pekan lub włoskich
- czarny pieprz
- DRESSING:
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 płaska łyżeczka konfitury śliwkowej
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
DIRECTIONS
W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na dressing. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody dla rozcieńczenia (w przypadku gdyby konfitura była bardzo gęsta). Pomarańczę myjemy i obieramy. Wycinamy z niej fileciki (sam miąższ bez błon). Liście jarmużu dokładnie myjemy i pozbawiamy je zgrubiałych części. Listki gotujemy na parze ok. 4 min, aż staną się miękkie, ale nadal będą trzymały fason. Przekładamy je do miski. Dodajemy kawałki pomarańczy, orzechy, pokrojony w kawałki ser oraz ziarna granatu. Całość polewamy dressingiem. Możemy posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Przepis autorstwa Madame Edith pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.