Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

Porcje: 2 porcjeczas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska)
  • 20 dkg piersi z indyka
  • skóra starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • szczypta soli
  • 6-8 śliwek kalifornijskich
  • garść orzechów włoskich
  • mała czerwona cebula
  • Winegret tymiankowo-lubczykowy:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • sól do smaku

DIRECTIONS

Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne.

Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok. 5 minut. Po zdjęciu z patelni każdy z kawałków mięsa kroimy w paski.
Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki.

Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku.

Winegret tymiankowo – lubczykowy
Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.