Ryżoklejki z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską
Składniki
- 150g ryżu (do sushi)
- 100g masła orzechowego
- 50g śliwek kalifornijskich
DIRECTIONS
Ryż do sushi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie dodać sos do ryżu, wymieszać starannie. Sos do ryżu można zastąpić octem ryżowym wymieszanym z cukrem. Lepki ryż należy przełożyć do pudełka na żywność lub innego naczynia z płaskim dnem, najlepiej o wymiarach 20cm na 20cm. Ułożyć warstwę o grubości 1cm. Schłodzić w lodówce. W tym czasie zblendować śliwki kalifornijskie z odrobiną wody. Na schłodzonym ryżu ułożyć warstwę śliwek kalifornijskich, wyrównać szpatułką. Następnie rozsmarować masło orzechowe. Na koniec ułożyć warstwę ryżu o grubości około 1 cm. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Schłodzone ryżoklejki pokroić w równe kwadraty. Następnie zapakować je w folię aluminiową. Tak przygotowane ryżoklejki idealnie nadają się jako przekąska w czasie np. treningu rowerowego.