roladki z dorsza
roladki z dorsza

Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi

Porcje: 4

Składniki

  • 40-50 dag polędwiczki z dorsza
  • 4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku
  • 60g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • pęczek natki pietruszki (średniej wielkości)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

DIRECTIONS

Polędwiczkę  z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 odcinki. Każdy z kawałków natnij wzdłuż do połowy wysokość, każdą z powstałych połówek także natnij wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze zmiksuj na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, całość dopraw do smaku solą. Rybę ułóż na plastrze szynki, lekko oprósz solą (pesto będzie już słone), na wierzchu rozsmaruj pesto pietruszkowe, posyp posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Całość zwiń w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobieg przez 15-20 minut. Jeśli zostało Ci pesto możesz podawać je jako dodatek do gotowych roladek.