Przepisy

Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną

Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną
  • 00:30
  • 6

Składniki

Salsa

1/2 mango
1/2 papryczki chilli
melisa cytrynowa
1/2łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego
1łyżka oleju lnianego
szczypta soli

Placki

3/4szklanki kaszy gryczanej niepalonej
3/4szklanki wody
szczypta soli
5 śliwek kalifornijskich
olej rzepakowy

Przygotowanie

Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień miksujemy kaszę blenderem, doprawiamy szczyptą soli. Śliwki do placuszków zalewamy niewielką ilością gorącej wody i krótko podgrzewamy aż śliwki zmiękną. Miksujemy na pastę i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy. Mango obieramy i kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowane chili, melisę, pieprz i olej lniany. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju smażymy małe placuszki. Podajemy je ciepłe ze schłodzoną salsą.

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.