Pierś z kaczki marynowana w soku ze śliwek kalifornijskich, podana z cytrynową komosą ryżową

Porcje: 2 porcjeczas przygotowania: 20 minut + marynowanie

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 150 g śliwki kalifornijskiej
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego
  • Skórka ścięta z cytryny
  • Sól, pieprz
  • 4 gałązki rozmarynu
  • Składniki na komosę
  • 1 szklanka komosy ryżowej różnokolorowej
  • Skórka z 1 cytryny
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • 1 łyżka masła
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mango
  • 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego

DIRECTIONS

Śliwki zalewamy wodą i śliwowicą, dodajemy rozmaryn, skórkę z cytryny, podgrzewamy, aż śliwki zmiękną, a następnie studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy piersi kaczki. Odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie całą papryczkę chilli przekrojoną na pół i krótko smażymy. Następnie wrzucamy komosę, skórkę z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i na suchej zaczynamy smażyć piersi z kaczki, zaczynając od skóry. Jak się ładnie zarumieni odwracamy pierś z kaczki na drugą stronę, podlewamy kilkoma łyżkami marynaty, dorzucamy śliwki, skórkę i rozmaryn z marynaty oraz zielony pieprz. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy całość ok. 7 minut. Mango kroimy w drobne paseczki, dorzucamy do komosy, krótko razem gotujemy i tuż przed podaniem dodajemy do komosy poszatkowaną świeżą mięte. Serwujemy piersi kaczki pokrojone w plastry na komosie z cytryną i mango.

Autor

Marieta Marecka