piers z indyka ze sliwka
piers z indyka ze sliwka

Pierś z indyka z imbirową śliwką i tabbouleh z kaszy mazurskiej

Składniki

  • 1 pierś z indyka, ok. 1kg
  • 3 goździki
  • 1 suszona peperoncini lub spora łyżeczka pieprzu Cayenne
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

DIRECTIONS

Zagotowujemy wodę z solą, śliwkami i imbirem. Studzimy, pierś z indyka wkładamy do solanki. Odstawiamy do lodówki na ok. 12 godz. Osuszamy mięso i przyprawiamy. Kolendrę, goździki, sól i paprykę peperoncini ucieramy w moździerzu. Dolewamy oliwę i ucieramy pastę, doprawiając ją pieprzem. Nacieramy indyka i pieczemy pod przykryciem w 180°C, przez ok. 35 min. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy starty imbir i utarty anyż, gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Miksujemy je blenderem i ewentualnie przecieramy przez sitko, wstawiamy znów na gaz. Dodajemy masło i sól, podgrzewamy ciągle mieszając. Indyka smarujemy częścią sosu i pieczemy kolejne 35 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210°C na 15 min. Kaszę gotujemy w nieosolonym wrzątku na sypko, przekładamy do miski. Pomidory, koperek i miętę szatkujemy bardzo drobno. Dodajemy do kaszy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podlewamy całość oliwą i odkładamy do schłodzenia. Indyka odstawiamy na ok. 7 min. Podajemy z tabbouleh.

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Marieta Marecka