Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 80dkg piersi gęsiej
  • 2 winne jabłka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 6ząbków czosnku
  • 10gałązek rozmarynu
  • 1/2łyżeczki soli

DIRECTIONS

Gęsie piersi myjemy, osuszamy. Górę piersi (skóra plus tłuszcz) nacinamy w kratkę, solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Piersi kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu, dodajemy gałązki tymianku oraz lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Na wolnym ogniu smażymy piersi do wytopienia tłuszczu (skórka powinna być rumiana). W trakcie wytapiania zdejmujemy z patelni zarumienione ząbki czosnku, zostawiamy je jako dodatek do dania. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie.
Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.