Przepisy

Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami
  • 00:20
  • 40 sztuk

Składniki

Ciasto

200g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta przy wałkowaniu
100g mąki żytniej razowej
2 jaja
2 czubate łyżki masła
1 łyżeczka soli
½ szkl. ciepłej wody
1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
Ew. mak, sezam do posypania

Farsz

50g orzechów włoskich
300g śliwek kalifornijskich
¾ łyżeczki cynamonu
1½ łyżeczki startego świeżego imbiru

Przygotowanie

Farsz:

Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.

Ciasto:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.