Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Składniki

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta przy wałkowaniu
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szkl. ciepłej wody
  • 1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
  • Ew. mak, sezam do posypania

DIRECTIONS

Farsz:

Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.

Ciasto:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

 

Autor

Marieta Marecka