Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką kalifornijską marynowaną w kawie żołędziowej i musem chrzanowym

Porcje: 2 keksówkiczas przygotowania: 1,5 godz.

Składniki

  • Pieczeń:
  • 1,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremek
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 24 jajka przepiórcze
  • Marynowane śliwki kalifornijskie:
  • 20 śliwek kalifornijskich
  • 100 g kawy żołędziowej
  • 150 ml wody
  • 50 ml octu z czerwonego wina
  • 50 g miodu
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • Mus chrzanowy:
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 125 g serka Philadelphia
  • 1 łyżka chrzanu
  • Szczypta soli

DIRECTIONS

Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować przez 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka i przelać zimną wodą, żeby się ostudziły. Delikatnie obrać ze skorupek. Bułkę tartą namoczyć w mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroić natkę pietruszki. Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczoną bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka, dobrze wymieszać. Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ½ masy mięsnej, wyrównać. Na środku ciasno ułożyć jajka przepiórcze. Przykryć resztą masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek.

Marynowane śliwki kalifornijskie:

W rondelku umieścić wszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. Zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia.

Mus chrzanowy:

Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Autor

Marta Edmunds