Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 70dag udek z kurczaka lub rozbrata wołowego
  • 1 pszenna bułka
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 20dag wątróbki drobiowej
  • 200g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 75ml pigwówki lub innej aromatycznej nalewki
  • 50ml miodu
  • 1łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 2łyżeczki majeranku
  • sól

DIRECTIONS

Mięso myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut, w międzyczasie szorujemy włoszczyznę i opalamy ją na patelni (włoszczyznę układamy na rozgrzanej suchej patelni i przypiekamy ją z każdej strony do momentu lekkiego przypalenia). Tak przygotowaną włoszczyznę dodajemy do gotującego się mięsa i na małym gazie gotujemy kolejne 50 minut.

Po tym czasie mięso wyjmujemy, studzimy, usuwamy ewentualne kości. Mięso oraz włoszczyznę dwukrotnie mielimy. Wątróbkę wkładamy do gorącego bulionu na ok. 2 minuty, po wyjęciu mielimy. Bułkę chwilę moczymy w wodzie, odsączamy, mielimy. Masę doprawiamy przyprawami, dodajemy miód, pigwówkę, śliwki kalifornijskie, jaja oraz 600ml bulionu. Całość dokładnie mieszamy.

Wykładamy do wysmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy 80 minut w temperaturze 190 ºC.

Upieczony pasztet można zamrozić.