Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi
Składniki
- 70dag udek z kurczaka lub rozbrata wołowego
- 1 pszenna bułka
- 4 jajka
- 2 cebule
- 20dag wątróbki drobiowej
- 200g suszonych śliwek kalifornijskich
- 75ml pigwówki lub innej aromatycznej nalewki
- 50ml miodu
- 1łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1łyżeczka cynamonu
- 1łyżeczka pieprzu
- 2łyżeczki majeranku
- sól
DIRECTIONS
Mięso myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut, w międzyczasie szorujemy włoszczyznę i opalamy ją na patelni (włoszczyznę układamy na rozgrzanej suchej patelni i przypiekamy ją z każdej strony do momentu lekkiego przypalenia). Tak przygotowaną włoszczyznę dodajemy do gotującego się mięsa i na małym gazie gotujemy kolejne 50 minut.
Po tym czasie mięso wyjmujemy, studzimy, usuwamy ewentualne kości. Mięso oraz włoszczyznę dwukrotnie mielimy. Wątróbkę wkładamy do gorącego bulionu na ok. 2 minuty, po wyjęciu mielimy. Bułkę chwilę moczymy w wodzie, odsączamy, mielimy. Masę doprawiamy przyprawami, dodajemy miód, pigwówkę, śliwki kalifornijskie, jaja oraz 600ml bulionu. Całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy do wysmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy 80 minut w temperaturze 190 ºC.
Upieczony pasztet można zamrozić.