Przepisy

Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi

Pasztet ze śliwkami kalifornijskimi
  • 03:30
  • 2 keksówki średniej wielkości

Składniki

70dag udek z kurczaka lub rozbrata wołowego
70dag łopatki cielęcej
1 pszenna bułka
4 jajka
2 cebule
20dag wątróbki drobiowej
200g suszonych śliwek kalifornijskich
75ml pigwówki lub innej aromatycznej nalewki
50ml miodu
1łyżeczka gałki muszkatołowej
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka pieprzu
2łyżeczki majeranku
sól
1 pęczek włoszczyzny

Przygotowanie

Mięso myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 50 minut, w międzyczasie szorujemy włoszczyznę i opalamy ją na patelni (włoszczyznę układamy na rozgrzanej suchej patelni i przypiekamy ją z każdej strony do momentu lekkiego przypalenia). Tak przygotowaną włoszczyznę dodajemy do gotującego się mięsa i na małym gazie gotujemy kolejne 50 minut.

Po tym czasie mięso wyjmujemy, studzimy, usuwamy ewentualne kości. Mięso oraz włoszczyznę dwukrotnie mielimy. Wątróbkę wkładamy do gorącego bulionu na ok. 2 minuty, po wyjęciu mielimy. Bułkę chwilę moczymy w wodzie, odsączamy, mielimy. Masę doprawiamy przyprawami, dodajemy miód, pigwówkę, śliwki kalifornijskie, jaja oraz 600ml bulionu. Całość dokładnie mieszamy.

Wykładamy do wysmarowanych oliwą i posypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy 80 minut w temperaturze 190 ºC.

Upieczony pasztet można zamrozić.