Pascha wielkanocna ze śliwkami kalifornijskimi

Porcje: 8-10 procjiczas przygotowania: 25 minut przygotowanieczas gotowania: 6 godzin odsączanie,4 godziny chłodzenie

Składniki

  • 500g sera białego, trzykrotnie mielonego
  • ½ kubka cukru drobnego
  • 3 żółtka
  • 100g masła, miękkiego
  • 10 śliwek suszonych z Kalifornii
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • kawałek gazy
  • do dekoracji: 2 śliwki kalifornijskie, skórka z cytryny i pomarańczy

DIRECTIONS

Cukier i żółtka bardzo dokładnie utrzeć do zmiany koloru na jasno żółty, dodać miękkie masło, całość ponownie dokładnie utrzeć. Do masy dodać ser, wszystko wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Pomarańczę i cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, część zostawić do dekoracji. Śliwki kalifornijskie drobno posiekać. Śliwki do dekoracji pociąć w paski. Posiekane śliwki, startą skórkę z pomarańczy i cytryn dodać do masy serowej, wymieszać. Sitko postawić na misce lub garnku, rozłożyć na nim gazę, przelać masę serową. Rogi gazy zamknąć, lekko zawinąć i docisnąć. Na wierzchu ułożyć talerzyk pasujący średnicą do sitka, postawić na nim torebkę z cukrem lub mąką. Pozostawić całość ok. 6 godzin, w tym czasie odsączy się nadmiar serwatki. Po upływie czasu uformowany okrąg można przełożyć do bardziej ozdobnego naczynia i umieścić w lodówce na kilka godzin do stężenia i wychłodzenia. Po wyjęciu z lodówki, wyjąć paschę z formy, zdjąć gazę, ułożyć na talerzu do serwowania, udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich i skórką z pomarańczy i cytryn.