Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi
Składniki
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 8 śliwek kalifornijskich
- skórka otarta z połowy limonki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 80 g cukru
DIRECTIONS
Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.
Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.
Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.
Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę włożyć do wrzątku.