Przepisy

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi
  • 00:30
  • 6

Składniki

250 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml mleka
8 śliwek kalifornijskich
skórka otarta z połowy limonki
3 łyżeczki żelatyny w proszku
80 g cukru

Przygotowanie

Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.

Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.

Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.

Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę  włożyć do wrzątku.