Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
Porcje: 16 paluchówczas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 serek naturalny do smarowania
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki miodu płynnego
- Składniki - mus
- 200 g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- 8 łyżek wody
DIRECTIONS
W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich, warstwą serka naturalnego, miodem i posyp tymiankiem. Ciasto pokrój na paski 2 cm szerokości. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”.
Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.