Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

Porcje: 16 paluchówczas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek naturalny do smarowania
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • Składniki - mus
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • 8 łyżek wody

DIRECTIONS

W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.

Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich, warstwą serka naturalnego, miodem i posyp tymiankiem. Ciasto pokrój na paski 2 cm szerokości. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”.

Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.