Owsiane crumble z owocami i śliwką kalifornijską
Porcje: 2czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 10 malin (mogą być mrożone)
- 10 śliwek kalifornijskich
- 1 spore jabłko
- 100 ml soku jabłkowego
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 30 g masła + odrobina do nasmarowania miseczek
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- listki mięty i dodatkowe maliny (do dekoracji)
DIRECTIONS
Na godzinę przed przygotowaniem deseru śliwki kalifornijskie zalewamy sokiem jabłkowym. Miseczki/kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (ok. 1×1 cm). Mieszamy z odsączonymi śliwkami, malinami i 2 łyżeczkami cukru. Wkładamy po równo do miseczek. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy płatki owsiane i mąkę kokosową. Dokładnie mieszamy, aż powstanie mokry piasek, który wysypujemy na owoce. Kokilki wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 170°C (z termoobiegiem) lub 190°C (bez tej funkcji) na ok. 15-20 min, aż kruszonka się zarumieni. Wyciągamy, ozdabiamy malinami i listkami mięty. Podajemy gorące.
Przepis autorstwa Madame Edith pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.