Owsiane crumble z owocami i śliwką kalifornijską

Porcje: 2czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 10 malin (mogą być mrożone)
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 1 spore jabłko
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 30 g masła + odrobina do nasmarowania miseczek
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • listki mięty i dodatkowe maliny (do dekoracji)

DIRECTIONS

Na godzinę przed przygotowaniem deseru śliwki kalifornijskie zalewamy sokiem jabłkowym. Miseczki/kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (ok. 1×1 cm). Mieszamy z odsączonymi śliwkami, malinami i 2 łyżeczkami cukru. Wkładamy po równo do miseczek. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy płatki owsiane i mąkę kokosową. Dokładnie mieszamy, aż powstanie mokry piasek, który wysypujemy na owoce. Kokilki wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 170°C (z termoobiegiem) lub 190°C (bez tej funkcji) na ok. 15-20 min, aż kruszonka się zarumieni. Wyciągamy, ozdabiamy malinami i listkami mięty. Podajemy gorące.

Przepis autorstwa Madame Edith pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Madame Edith