Przepisy

Niskotłuszczowe brownie mocno czekoladowe

Niskotłuszczowe brownie mocno czekoladowe
  • 00:50
  • 8

Składniki

225 ml wody
150 g puree z suszonych śliwek
3 ubite białka jaj
1,5 łyżeczki pasty waniliowej
150 g mąki pszennej
200 g cukru
75 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody
0,25 łyżeczki soli

Lukier

275 g cukru pudru
25 g kakao
50 ml odtłuszczonego mleka

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°. Posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia formę  o wymiarach 25,5 cm x 16 cm. Zmiksuj razem wodę, puree z suszonych śliwek, ubite białka jaj i pastę waniliową, aż uzyskasz gładki i lekki wygląd. Dodaj pozostałe składniki ciasta i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź mieszaninę w formie. Piecz przez około 40 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Teraz przygotuj lukier. Zmiksuj cukier, kakao i  mleko, aby uzyskać gładka masę. Rozłóż na schłodzonym cieście. Pokrój ciasto na kwadraty.