Niskosłodzone ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek

czas gotowania: 1h 30 min

Składniki

  • 225 g mąki pszennej
  • 160 g cukru do wypieków
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 6 g mielonego cynamonu
  • 3 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g goździków
  • 8 g przesianego kakao
  • 100 g ugotowanego puree z jabłek
  • 250 g pokrojonych kalifornijskich śliwek
  • 175 g kalifornijskich rodzynek
  • 100 g łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
  • 65 g puree ze śliwek kalifornijskich
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 ubite jajko
  • kalifornijskie śliwki lub świeże owoce np. maliny do dekoracji
  • Do przygotowania śliwkowego puree:
  • 50 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1 łyżka wody

DIRECTIONS

Połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać z jabłkiem, śliwkami kalifornijskimi, puree z suszonych śliwek kalifornijskich, rodzynkami, orzechami, masłem i jajkiem. Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 15-18 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 1 godz. 15 min – 1 godz. 30 min. Ciasto musi dobrze wyrosnąć i być ścięte. Jeśli góra ciasta robi się zbyt ciemna, należy przykryć wierzch tortownicy folią. Odłożyć ciasto na kilka minut, następnie wyjąć i udekorować owocami.

Puree ze śliwek kalifornijskich:

Zblenduj 50g śliwek kalifornijskich z 1 łyżką wody, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotowe!