Napoleonka ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 60 g cukru
- 300 ml mleka
- 1 łyczeka ekstraktu waniliowego
- 250 g mascarpone
- 100 g puree ze śliwek kalifornijskich
- cukier puder do dekoracji
- 14 dużych truskawek
DIRECTIONS
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wyjmij gotowe ciasto francuskie z lodówki. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i cukrem w misce. Przesiej mąkę i dodaj do miski. Zagotuj mleko, a następnie wlej ćwiartkę do miski z pozostałymi składnikami i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj pozostałe mleko i ubij całość trzepaczką, aby uniknąć grudek. Dodaj łyżeczkę wanilii i ostudź masę, przykrywając przezroczystą folią.
Teraz przygotuj blachę do pieczenia. Ułóż arkusz ciasta francuskiego na blasze i za pomocą noża do pizzy pokrój go na 28 prostokątów. Nakłuj je widelcem, a następnie odstaw do piekarnika na 12-14 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Jak tylko krem się ochłodzi, dodaj do niego mascarpone i mieszaj, aż uzyskasz jednorodny krem.
Gdy tylko ostygnie ciasto, rozprowadź puree ze śliwek kalifornijskich i przykryj kremem na jednym prostokącie ciasta i przykryj drugim. Nałóż krem na wierzch i udekoruj plasterkami truskawek oraz cukrem pudrem.