napoleonka Mille Feuille
napoleonka Mille Feuille

Napoleonka ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 60 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 łyczeka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mascarpone
  • 100 g puree ze śliwek kalifornijskich
  • cukier puder do dekoracji
  • 14 dużych truskawek

DIRECTIONS

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wyjmij gotowe ciasto francuskie z lodówki. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i cukrem w misce. Przesiej mąkę i dodaj do miski. Zagotuj mleko, a następnie wlej ćwiartkę do miski z pozostałymi składnikami i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj pozostałe mleko i ubij całość trzepaczką, aby uniknąć grudek. Dodaj łyżeczkę wanilii i ostudź masę, przykrywając przezroczystą folią.

Teraz przygotuj blachę do pieczenia. Ułóż arkusz ciasta francuskiego na blasze i za pomocą noża do pizzy pokrój go na 28 prostokątów. Nakłuj je widelcem, a następnie odstaw do piekarnika na 12-14 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Jak tylko krem się ochłodzi, dodaj do niego mascarpone i mieszaj, aż uzyskasz jednorodny krem.

Gdy tylko ostygnie ciasto, rozprowadź puree ze śliwek kalifornijskich i przykryj kremem na jednym prostokącie ciasta i przykryj drugim. Nałóż krem na wierzch i udekoruj plasterkami truskawek oraz cukrem pudrem.