Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami
Składniki
- 200g przepołowionych Śliwek Kalifornijskich
- 25g cukru pudru
- 200g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 100g zimnego masła
- 75g brązowego cukru
- odrobina wody
DIRECTIONS
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
W średnim garnku ugotuj jabłka z cukrem pudrem i wodą, aż będą miękkie (nie doprowadzaj do konsystencji puree). Dodaj śliwki kalifornijskie i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Kruszonka: wymieszaj palcami mąkę, zmielone migdały, brązowy cukier oraz masło.
Na wierzch masy owocowej wyłóż kruszonkę. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku.
Sprawdź crumble po 30 minutach – powinno być lekko brązowe na górze.
Serwuj z kremem.