Miętowy sorbet ze śliwką kalifornijską i rumem

Składniki

  • 300g śliwek kalifornijskich
  • 1 laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 gałązki świeżej mięty z listkami
  • 100g cukru
  • 200ml wody
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 60ml białego rumu
  • listki świeżej mięty oraz posiekane migdały bez skórki (do dekoracji)

DIRECTIONS

Do niewielkiego rondla wkładamy śliwki kalifornijskie, laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół oraz korę cynamonu. Dodajemy wodę oraz gałązki mięty i gotujemy całość na małej mocy palnika, aż śliwki będą miękkie (uwaga – nie mogą się rozgotować na papkę). W tym samym czasie, ze 100 g cukru oraz 200 ml wody przygotowujemy gęsty syrop (umieszczamy oba składniki razem w małym rondlu i gotujemy na dużej mocy palnika, aż płyn zgęstnieje). Śliwki wraz z całą wodą, w której się gotowały, miętą, wanilią i cynamonem przekładamy do misy blendera. Dodajemy syrop z cukru, sok i skórkę z cytryny oraz rum i całość blendujemy na gładki mus. Mus dokładnie studzimy i przekładamy go do płaskiego pojemnika. Pojemnik wkładamy do zamrażalnika na 4 godziny. Podczas mrożenia mus dokładnie blendujemy 4 razy, by rozbić kryształki lodu. Przed podaniem posypujemy siekanymi migdałami i dekorujemy listkami mięty.

Przepis pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.